ΚΕΝΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

Μανώλη Θαλασσέλλη Γεωπόνος Τ.Ε. M.Sc. & Σάρδη Σταματία Γεωπόνος M.Sc.

Η καλλιέργεια της τομάτας

Η τομάτα είναι ένας κόκκινος ζουμερός καρπός και βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας.

Υπάρχουν τομάτες αναρριχώμενες και τομάτες ημιαναρριχώμενες και αυτοκλαδευόμενες. Οι αναρριχώμενες και οι ημιαναρριχώμενες χρειάζονται στήριξη η οποία γίνεται είτε με σπάγκο είτε σε καλάμια όταν πρόκειται για υπαίθρια καλλιέργεια. Οι αυτοκλαδευόμενες τομάτες δεν χρειάζονται στήριξη διότι τυφλώνουν μόνες τους την κορυφή τους και δεν αυξάνονται προς τα πάνω.
Το βάρος της τομάτας είναι από 250 -350 γραμμάρια (μεγαλοκαρπή), ενώ υπάρχουν και μικρόκαρπα υβρίδια (cherry) τα οποία μπορούν να συγκομιστούν με το τσαμπί (και όχι μεμονωμένα) και έχουν βάρος 50 - 100 γραμμάρια.

 

Σπορά

 

Μπορείτε να ξεκινήσετε τις ντοματιές σας σπέρνοντας τους σπόρους απευθείας στο χώμα ή να τους σπείρετε πρώτα σε φυτώριο και στη συνέχεια να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα στην τελική τους θέση. Αν δεν σπείρετε εσείς τους σπόρους μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα μικρά φυτά τομάτας.

 


Μεταφύτευση

 

Όταν τα σπορόφυτα φτάσουν σε ύψος τα 5-8 εκατοστά, είναι ασφαλές να τα μεταφυτεύσετε σε κυπελάκι πλαστικό την κάθε μία ξεχωριστά. Στην τελική τους θέση στο χωράφι ή τον κήπο θα τοποθετηθούν όταν το ύψος τους είναι 15-20cm και το πάχος του βλαστού τους ικανοποιητικό.

 


Αποστάσεις τομάτας


Οι τομάτες αναπτύσσονται πολύ τόσο οριζόντια όσο και κάθετα. Οι αποστάσεις των φυτών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5 φυτό από φυτό και 1 μέτρο γραμμή από γραμμή. Επίσης θα πρέπει να έχετε φροντίσει ώστε οι ντοματιές να έχουν στηρίγματα ώστε να μη πέσουν από το βάρος των καρπών. Το στήριγμα μπορεί να είναι από ένα απλό καλάμι πάνω στο οποίο δένετε τη ντοματιά, μέχρι ολόκληρες κατασκευές.
Ασθένειες τομάτας λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών στο έδαφος
Συχνά το ακατάλληλο ή φτωχό σε θρεπτικά συστατικά έδαφος (Ασβέστιο, Άζωτο, Κάλιο, Μαγγάνιο, Μαγνήσιο, Σίδηρος, Βόριο) είναι η αιτία για πολλές ασθένειες της τομάτας. Για τις περιπτώσεις αυτές θα βρείτε πληροφορίες στο άρθρο στο κατάστημα μας Γεωγνωσία (www.geognosia.gr) ή σε οποιοδήποτε εξειδικευμένο γεωπονικό κατάστημα στην περιοχή σας.

 


Τι χώμα χρειάζονται οι τοματιές;


Στις ντοματιές αρέσει το καλά λιπασμένο, καλά αποστραγγιζόμενο χώμα. Θα πρέπει να φροντίσετε το χώμα να έχει αρκετό λίπασμα (π.χ. κομπόστ, κοπριά).
Οι ντοματιές χρειάζονται ασβέστιο για να αναπτυχθούν σωστά. Αν το χώμα δεν περιέχει αρκετό ασβέστιο μπορείτε να το εμπλουτίσετε με βιολογικό ασβέστιο. Το ιδανικό pH του εδάφους είναι: 6,0 με 6,8.

 

 

Συγκομιδή

 

60 με 70 ημέρες μετά τη σπορά, ανάλογα με την ποικιλία.